IMG_0173.jpg

Tämä kuuluu taas kategoriaan spontaanit inspiraatiot.
Ne iskee kyllä välillä kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Yhtäkkiä vaan huomasin suunnittelevani miten voisin tehdä lapsen nukeille tmv. jonkinlaista kalustetta. Vietin ehkä tunnin tai pari välillä vilkuillen netistä kaikenlaisia käsinaskarreltuja nuken kalusteita ja päädyin vain piirtämään tuolin osia kartonkiin omasta päästä.

Vasta sohvan palaset jo piirrettyäni ja osittain leikattuanikin, tajusin että olisin voinut piirtää koko tuolin yhtenäisenä kappaleena ja leikata sellaisena kartongista. Se olisi helpottanut kasaamista huomattavasti. Kartongista ei enää riittänyt yhtenäisen sohvan koekappaleeseen, joten päädyin vain piirtämään mallin itselleni valmiiksi, mikäli joskus teen toisenkin tuolin.

IMG_0136.jpg

Kankaat leikkasin sohvan paloja hyväksi käyttäen ja tätä hommaa ne kyllä nopeuttivat hienosti. Kankaisiin tarvittavat palaset voi kuitenkin ensin piirtää esimerkiksi paperille ja leikata sitten kaavoiksi kankaalle. Piirsin nämäkin mitat ja kaavat itselleni paperille muistiin, mutta tein ne kaikki pienemmässä koossa, jotten tarvinnut useampaa paperia.

IMG_0144.jpg

Kasasin kartonkiosista tuolin valmiiksi kontaktimuovilla, mutta varmasti myös jonkinlainen jämäkkä ja nopeasti kuivuva liima kävisi tähän hommaan yhtä hyvin.

IMG_0137.jpg
Hups, unohdin leikata "nojaosat" kartongista!

Valmiiksi kasattu tuoli auttoi myös hahmottamaan kankaita ommellessa, jotka ompelin oikeat puolet vastakkain vain yhteen. Aloitin kasaamisen selkänojan kankaista, jonka jälkeen ompelin käsinojien ulkopuolen kankaat ensin käsinojien "nojaosan" kankaisiin ja sitten sisäpuolen kankaisiin. Seuraavaksi ompelin istuimen kankaaseen etuosan pienen kaitaleen.

IMG_0140.jpg

Ompelua siitä sitten vaan jatkoin yhdistämällä käsinojan selkänojan kankaisiin ja niin edespäin. Välillä mallailin kangasta kartonkituolin päällä, jotta näin miten se siihen asettuisi. Ompelu ei mennyt ihan niinkuin strömsöössä, mutta suuremmilta ongelmilta säästyin kyllä.

IMG_0150.jpg

Jätin kankaat aika löysiksi kartonkituolin päälle, jotta kankaan ja kartongin väliin sai muhkeahkosti täytettä. Sisustaan käytin yhden vanhan ja pakkautuneen koristetyynyn vanu-/kangassilpputäytettä, jota revin käsin taas pehmeämmäksi. Aloitin täyttämisen selkänojasta josta jätin takaosan kokonaan täyttämättä. Ompelin käsin selkänojaosaan kartongin läpi myös pari "kiinnitysommelta" jotta kangas ja vanu pysyisi paremmin pakoillaan, ja näinollen myös helpottaisi täyttämistä. Normaali ompelulanka oli liian ohutta ja solahti kankaan sekä kartongin läpi liian helposti. Päädyin käyttämään paksumpaa, esimerkiksi virkkaukseen hyvin sopivaa lankaa joka värinsä puolesta ei kyllä oikein sopinut sohvaan.

Seuraavaksi täytin käsinojien päällisosat sekä sisäosat ja ompelin sisätaitteista taas kartongin läpi "kiinnitysompeleet". Ne jäivät mukavasti piiloon sisäkulmiin. Istuinosan täytön jälkeen lisäsin "kiinnitysompeleet" myös tuohon eteen istuimen ja käsinojan taitteeseen. Ne tulivat siis vinosti kahden kartongin läpi.

Ompelin pohjakankaan ensin selkänojan kangasta vasten oikeat puolet vastakkain käsin ns. tuplasuoraompeleella, jotta se olisi tarpeeksi vahva kiristää kangas kunnolla. En oikeasta nimestään tiedä mutta minun tuplaompeleeni siis tarkoittaa sitä että ensin ommellaan suora - - - - ja sitten toinen ommel takaisinpäin edellisten väliin jolloin ompeleesta tulee jotakuinkin tällaista --------. Ehkä tälle on jokin oikeampikin nimitys, mutta väliäkö sillä, kunhan se toimii.

Tässä välissä täytin myös käsinojien ulkolaidat sekä istuimen etukappaleen.

IMG_0148.jpg

Seuraavaksi jatkoin käsiompelulla pohjan kiinnitystä, aloittaen ensin selkänojan vastakkaisesta reunasta. Koetin kiristää ja neulata kankaat mahdollisimman napakasti kiinni ennen niiden yhteen ompelua. Ompeleesta olisin voinut tehdä siistimmänkin, mutta olin kaikenmaailman askartelujen ja ompelujen välissä käynyt tk:ssa poistattamassa luomia ja olin sen jäljiltä jotenkin väsähtänyt (jännitys varmaan purkautui), enkä malttanut ottaa enää edes kuvia edistymisestä, pahoitteluni siitä. Lapsikin kävi melkein 10 minuutin välein kysymässä joko sohva on valmis ja joko sillä voi leikkiä, joten päätin siistin sijaan ommella nopeasti.

IMG_0155.jpg

Tuoli valmiina leikkiin!

Kartonki kierrätettyä, täytteet kierrätettyä ja kangas ompelimon poistotilkkukorista.