Meillä oli ystävänpäivän viikonloppuna tämän kuukauden nallepartio ja siellä sitten kierrätysteeman lomassa taiteiltiin itsetehdyillä sormiväreillä. Tuumailin jo heti paikanpäällä millä kaikella sitä pohjamaalia olisi voinut värjätä ja siitä se ajatus sitten lähti. Kotonakin piti päästä kokeilemaan sormivärien tekoa. Toisin kuin nallepartiossa, meillä ei kotona ollut elintarvikevärejä tai punajuurilientä, enkä viitsinyt meidän varsin vähäisistä mustikoista tähän laittaa joten improvisoinniksi meni.

Kokeiltavaksi päätyivät nopean kaappien koluamisen tuloksena:

- kaakaojauhe (maustamaton)
- paprikajauhe
- kurkuma
- (pakaste) pinaatti jämät
- tilkka mummin tekemää marjamehutiivistettä

IMG_0006.jpg?1455826093

Minulla ei reseptiä ollut tähän käytettävissä, enkä jaksanut sellaista ryhtyä etsimään, vaan ihan ulkomuistista koetin sumplia määriä, jotka oli kutakuinkin tällaiset

½tl suolaa
1,5-2rkl sokeria
2-3rkl maissijauhoa
+ keittämiseen vettä

Sekoitin kuivat aineet kattilaan ja lisäsin aluksi vettä aika summamutikassa n.2-3dl verran. Seosta tulee keittää jatkuvasti sekoittaen (muuten se paakkuuntuu) kunnes se on sellaista kiisseliä. Totesin tässä vaiheessa että seos menee aivan liian paksuksi ja tarkoituksenmukainen tilkkanen vettä muuttuikin vahingossa loraukseksi. Toivoin kiisselin kuitenkin paksuuntuvan jäähtyessään, mutta näin ei käynyt. Ei mikään maailmanloppu, mutta ehdottomasti laitan muistiin mahdolliselle seuraavalle kerralle!

tsi%20sormiv%C3%A4rit%20%282%29.jpg?1455

Totesin näistä meidän kokeiluistamme että kaakao sekä kurkuma ovat ehdottomat voittajat näistä meidän testiväreistämme. Väri oli tasaisempaa ja paremmin värjäävää, kuin muissa. Ainoana miinuksena sanoisin kurkuman tuoksun joka minun nenääni ainakin tökkii. Paprikajauheesta ei irronnut juurikaan väriä ja se jäi karheaksi, joten koetin lisätä punaisuutta ketsupilla, joka ei juurikaan parantanut lopputulosta. Tämän yhdistelmän haju sai minut voimaan suoranaisesti pahoin. Pinaattia koitin ensin sekoittaa suoraan sellaisenaan pohjamaaliin, mutta tuumasin pelkän puristetun nesteen ehkä olevan parempi idea. Värjäystulos ei ollut hääppöinen, mutta värin voisi saada hieman voimakkaammaksi jos maali olisi ollut paksumpaa ja olisi voinut käyttää enemmän nestettä löysentämättä maalia liikaa.  Mehu olisi myös toiminut luultavasti paremmin paksummassa maalissa, mutta väri olisi kuitenkin jäänyt haaleahkoksi.

IMG_0012.jpg?1455826096
Vasemmalta oikealle: kaakao, paprikajauhe(+ketsuppi), kurkuma, mehu ja pinaatti.

Lapsen suusta en valituksen sanaa kuullut, joten ainoana kriitikkona voinen todeta tämän olleen himppusen verran hutilyönti tällä testauskerralla. Toisella kertaa parempi onni!

tsi%20sormiv%C3%A4rit.jpg?1455826141

P.s. Yksi nallepartion vetäjistä linkkasi ryhmäläisille sen nallepartiossa käydyn ohjeen ja sen löydät täältä.